Bogata historia Powiśla wpłynęła na różnorodność serwowanych dań na stołach mieszkańców zamieszkujących ten region. Z pewnością w tym aspekcie wielokulturowość krainy jest ogromnym walorem. Tradycyjna kuchnia Powiśla to publikacja ukazująca nie tylko kulinaria serwowane przez mieszkańców Powiśla przed 1945 rokiem, ale również w okresie powojennym. Warto podkreślić, że jedną z osób kultywujących tradycje kulinarne regionu w okresie PRL-u była autochtonka Irena Szturo, która prowadziła liczne warsztaty kulinarne na terenie powiatu sztumskiego. Jednakże również „nowi” mieszkańcy z sukcesem adaptowali do kuchni tego regionu przepisy przywiezione z terenów, z których wywodziły się ich rodziny. Dziś na powiślańskim stole odnaleźć można różnorodne potrawy. Zachwycają one niejedno podniebienie, a wiele z nich można zaliczyć w poczet dziedzictwa kulinarnego regionu.
Książka
ta powstała dzięki mieszkańcom, którzy podzielili się przepisami
kulinarnymi skrywanymi w domowych zeszytach. Należy zauważyć, że
receptury te bardzo często dostosowane są do produktów, które w łatwy
sposób można było pozyskać w regionie. W tym miejscu serdecznie dziękuję
wszystkim osobom za podzielenie się kulinarnymi skarbami spisanymi
przed laty, a do dziś przygotowywanymi w kuchniach wielu domów Powiśla.
Warto
też dodać, że szereg potraw z terenu Powiśla znalazło się na liście
produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to
związane z powiatami sztumskim i kwidzyńskim następujące lokalne
smakołyki: buraczki pruskie, jabłko czernińskie, powidła śliwkowe z
Doliny Dolnej Wisły, powiślańska śliwka w occie, nebrowianka, czy
psiocha z Dolnego Powiśla, kiełbasa z Piekła, marcepanowe serduszka z
Piekła.
Tomik Tradycyjnej kuchni Powiśla ma na celu spopularyzowanie tradycyjnych kulinariów wśród mieszkańców i osób odwiedzających Powiśle. Warto dodać, że jest on również pokłosiem projektu pn. „Tradycyjna kuchnia Powiśla według seniorów”, dofinansowanego przez Samorząd Województwa Pomorskiego, którego realizatorem jest Towarzystwo Miłośników Ziemi Sztumskiej.
Polecam najnowszą publikację!
Krystian Zdziennicki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz